GWGF MENGUNJUNGI 2 BERADIK MANGSA SIMBAHAN ASID

Kebelakangan ini terlalu kerap kita dengar dan baca di dada-dada akhbar mengenai kes-kes yang membabitkan simbahan asid dan cuka getah oleh mereka yang tidak dikenali kepada mereka yang tidak berdosa. Kawasan FELDA juga tidak ketinggalan daripada berlakunya perkara yang tidak diingini ini. Pada penghujung Julai yang lalu bertempat di FELDA Jengka 9, Pahang dua orang kanak-kanak yang tidak berdosa iaitu Shafiq Haikal Mat Safar Zaidi yang berumur 13 tahun dan adiknya Syaffiy Aiman Mat Safar Zaidi yang berumur 10 tahun yang disimbah cuka getah semasa pulang dari sekolah oleh individu yang tidak dikenali dan dipercayai juga berasal dari tanah rancangan berkenaan.

Pihak Gabungan Wawasan Generasi FELDA (GWGF) cuba meringankan beban ke atas mangsa simbahan cuka getah yang berasal dari FELDA Jengka 9, Pahang te;ah mengadakan kunjungan pada 18hb Ogos yang lalu serta memberikan sumbangan kepada mangsa dan keluarga mangsa dan ianya telah disampaikan sendiri oleh Datuk Abdullah Abu Bakar yang juga merupakan Timbalan Pengerusi GWGF bertujuan bagi membantu pembiayaan kos rawatan dua beradik berkenaan, selain berjanji untuk memantau perkembangan perubatan mereka. Setakat ini sudah lima hingga enam kali dua beradik itu dibedah untuk merawat bahagian yang cedera dan menampal kulit pada tempat tertentu yang berlubang.

Dua beradik yang menjadi simbahan cuka getah oleh seorang lelaki yang di percayai kurang siuman pada 19hb Julai lalu kini masih menerima rawatan di Unit Kebakaran Institut Pediatrik, Hospital Kuala Lumpur(HKL) , telah cedera di seluruh muka, telinga dan beberapa bahagian badan, kini masih trauma dengan kejadian terbabit. Lelaki berkenaan kini sedang dibicarakan di Mahkamah Majistret Bentong, Pahang mengikut Seksyen 336 Kanun Keseksaan.

Abdullah berkata rakyat Malaysia kini seharusnya lebih berhati-hati jika mahu keluar rumah untuk ketempat kerja, bersantai atau apa sahaja aktiviti yang ingin dilakukan kerana terlalu banyak kejadian yang sebegini telah berlaku.

Related Posts
Previous
« Prev Post

TALIAN ADUAN

TALIAN ADUAN