PELANCARAN PROGRAM GWGF BERSAMA MASYARAKAT FELDA SEPANJANG TAHUN 2011/2012

SHAH ALAM, 26 Mei 2011 – Bermula Jun 2011 sehingga Jun 2012, Gabungan Wawasan Generasi FELDA (GWGF) telah menggariskan perancangan program-program yang akan dijalankan sepanjang tempoh masa tersebut. Program GWGF Bersama Masyarakat FELDA Sepanjang Tahun 2011/2012 ini adalah terhasil daripada program jelajah “ Sesi Taklimat Cadangan Penyusunan Semula Gabungan Wawasan Generasi Felda (GWGF) Dibawah Model Baru Ekonomi, Sosial Dan Pendidikan Untuk Generasi Baru Felda Bagi 20 Tahun Akan Datang ” yang telah dilaksanakan oleh pihak GWGF bermula dari Julai 2010 sehingga Januari 2011 yang lalu dimana ianya merangkumi 9 siri jelajah dan melibatkan kesemua 11 buah wilayah FELDA di seluruh Malaysia.

GWGF akan memastikan bahawa kalendar aktiviti GWGF bagi tahun 2011/2012 ini akan diadakan di pelbagai peringkat iaitu di peringkat Nasional hinggalah ke peringkat tanah rancangan FELDA dan ianya akan lebih memberikan fokus kepada golongan sasaran seperti golongan peneroka dan penerokawati, warga emas, belia, orang kurang upaya (OKU), pelajar-pelajar, usahawan,kontraktor, ibu tunggal serta anak-anak yatim.

Program-program yang akan dijalankan ini akan diselaraskan dan disertai oleh 12 buah persatuan yang bergabung di bawah GWGF iaitu :

1. Persatuan Peneroka FELDA Malaysia,
2. Persatuan Sukan Bermotor GWGF Malaysia,
3. Persatuan Penerokawati FELDA Malaysia,
4. Pertubuhan Kontraktor Generasi FELDA Malaysia,
5. Dewan Perniagaan Generasi Baru FELDA Malaysia,
6. Pertubuhan Kebudayaan Dan Kesenian Generasi FELDA Malaysia (PERKESAN),
7. Pertubuhan Silat Generasi FELDA Malaysia,
8. Kelab Storm Rider GWGF,
9. Pertubuhan Imam Muda FELDA Malaysia,
10. Pertubuhan Anak-anak Peneroka FELDA Luar Negara Malaysia,
11. Pertubuhan Generasi FELDA Universiti Malaysia,
12. Yayasan Pembangunan Generasi FELDA Malaysia

dan dengan kerjasama FELDA, PDRM, Kementerian kesihatan dan Pihak Bomba serta lain-lain agensi berkaitan.

Aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan adalah merangkumi beberapa aspek seperti kebudayaan dan kesenian, keagamaan, pendidikan, ekonomi, sukan dan sosial. Diantara aktiviti yang telah dirancang ialah :

SUKAN :
1. Kejohanan Sukan Felda (Futsal, Badminton & Bola Jaring).
2. Kejohanan Motor Cross Peringkat Negeri-Negeri.
KEBUDAYAAN & KESENIAN :
1. Pencarian Bakat FELDA (Nyanyian, Lakonan & Nasyid)

PENDIDIKAN :
1. Program Jom Masuk Kampus (Kerjasama GWGF dan Kolej Swasta)
2. Program Mengubah Destinasi Anak Bangsa, (MDAB) Kerjasama GWGF-UITM.
3. Program Motivasi Di Tanah Rancangan FELDA
4. Program Mentor Mentee Untuk Pelajar Sekolah

EKONOMI :
1. Kursus & Seminar Kontraktor Kepada Generasi Baru FELDA.
2. Program Keusahawanan /Perniagaan Melalui Syarikat Kerjasama
3. Program Peluang Perniagaan Daripada Tender FELDA Kepada Generasi FELDA.
4. Program Penubuhan Koperasi Untuk Generasi Baru FELDA

SOSIAL :
1. Program Khas Semai Bakti (PDK)
2. Klinik Bergerak BAKTI-GWGF
3. Gotong Royong Perdana FELDA Sempena Hari Raya Aidilfitri 2011
4. Hari Peneroka Peringkat Tanah Rancangan FELDA

KEAGAMAAN :
1. Ceramah Agama Peringkat Tanah Rancangan di setiap FELDA.
2. Bengkel Pengurusan Imam Dan Bilal Generasi Baru FELDA.
3. Kursus Pengurusan Jenazah.
4. Program Rakan Masjid.
5. Kelas Pembudayaan Al-Quran.

Semua program tersebut akan diselaraskan dan digabungkan di dalam program “1 FELDA 1 Tekad (SATU)” dimana siri jelajah bagi program tersebut akan bermula di FELDA Lawin Selatan, Gerik, Perak dalam masa terdekat. GWGF juga akan memulakan Program “Saya Anak FELDA : Semarak Ilmu” yang akan dijalankan sepanjang bulan Jun 2011 hingga Disember 2011. Program ini akan dipenuhi dengan pengisian khusus seperti Ceramah Agama, Pertandingan Musabaqah Al-Quran dan Pertandingan Nasyid.

Terdapat juga beberapa aktiviti lain yang akan dijalankan oleh GWGF dalam masa terdekat iaitu Program Sambutan 50 tahun Jubli Emas FELDA Gedangsa pada 28 & 29hb Mei ini dan program Sambutan Hari Peneroka peringkat Kebangsaan di Wilayah Jengka pada 7hb Julai 2011.

Dengan kekuatan seramai 317 orang sukarelawan GWGF yang berada di 317 buah tanah rancangan FELDA Seluruh Malaysia dan 11 orang pegawai perhubungan wilayah serta 7 orang penolong pegawai perhubungan wilayah yang bertugas di 11 buah wilayah FELDA seluruh Malaysia , GWGF yakin bahawa semua aktiviti dan program yang dirancang akan dapat dilaksanakan dengan jayanya dan akan mendapat sambutan yang baik.

GWGF amat mengalu-alukan penyertaan semua warga FELDA dalam program ini secara amnya dan generasi baru FELDA khususnya sama ada yang berada di Tanah Rancangan FELDA atau yang berada di luar Tanah Rancangan. Mereka yang berminat untuk menyertai program-program anjuran GWGF bolehlah mendaftar melalui borang penyertaan yang diedarkan di setiap tanah rancangan FELDA melalui Sukarelawan GWGF. Selain itu mereka juga boleh menyertai mana-mana persatuan yang bergabung di bawah GWGF bagi memberi khidmat sukarela dalam usaha untuk berbakti kepada masyarakat FELDA. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai program yang diaturkan, bolehlah menghubungi Sekretariat GWGF di talian 03-55180995, melalui laman web rasmi GWGF iaitu www.gwgf.org.my , melalui laman sosial seperti facebook (carian : GWGF), twitter GWGF, Blog GWGF (http://mygwgf.blogspot.com) serta melalui sukarelawan GWGF yang berada di setiap Tanah Rancangan FELDA seluruh Malaysia.

Tan Sri Rozali Ismail
Pengerusi,
Gabungan Wawasan Generasi FELDA (GWGF)

Related Posts
Previous
« Prev Post

TALIAN ADUAN

TALIAN ADUAN